U toku ljetnjih mjeseci više smo izloženi uticaju sunčeve svjetlosti, a naročito UV zračenja. Najviše štetnog uticaja na naše oči imaju UVA i UVB zračenje.  UVA zraci prodiru duboko u očne strukture, sve do žute mrlje, odnosno tačke jasnog vida. Oni imaju  kumulativno dejstvo što znači da posljedice nastaju nakon dugogodišnjeg štetnog djelovanja. Izazivaju zamućenja u sočivu i degeneratvne promjene na mrežnjači naročito u predjelu žute mrlje.

UVB zračenje štetno djeluje  na površinu oku izazivajući iritaciju i degenerativne promjene na vežnjači oka, kao i oštećenja rožnjače, koja mogu izazvati osjećaj prisustva stranog tijela ali i biti jako bolna. Nažalost UV zračenje je i jedan od značajnih uzročnika nastanka malignog melanoma oka.  Najbolju zaštitu pružaju nam kvalitetna stakla sa UV zaštitom, bilo da su dioptrijska ili sunčana stakla. Dakle, i dioptrijska stskla koja nemaju zaštitu od sunčeve svjetlosti, a koja imaju UV zaštitu i antirefleksni sloj, štite od UV zračenja. Nažalost, samo tamna stakla koja nemaju ili imaju nedovoljni stepen UV zaštite su naročito loša, jer se ispod njih šire zjenice (zbog tamne boje) i veći dio oka postaje dostupan štetnom UV zračenju.

Preporuka u tom slučaju je da je manja šteta za oko da bude bez ikakve zaštite nego sa nekvalitetnim tamnim staklima. Dakle, ako staklo ima adekvatnu UV zaštitu ono može biti i svijetlo odnosno providnije i štitiće oči adekvatno. Ovdje treba skrenuti pažnju na to da odlična UV zaštita postoji i kod provjerenih proizvođača, a da su cijene pritom povoljne. Kod  skupih naočara plaća se dizajn okvira, kvalitet stakla, UV zaštita, jasnoća i stabilnost vida. 

Sve preporuke za zaštitu oka se podjednako odnose na odrasle i na djecu, naročito zbog kumulatnog dejstva koje će se kasnije ispoljiti.